Skip to main content
Geen categorie

Kostprijscalculatie is de oplossing voor stijgende inkoopprijzen

By september 3, 2018januari 4th, 2019No Comments

Het kan bijna niet anders of je loopt er tegenaan. De prijzen staan onder druk en leveranciers hanteren hogere inkoopprijzen. Waar dit vroeger nog 1 x per jaar voorkwam, is dit nu lopende band werk geworden! Hoe zorg je dat je de prijsstijgingen en bijhorende marges inzichtelijk hebt? En hoe kun jij controle hebben op de invloed die prijsstijgingen met zich meebrengen? Het heeft alles te maken met kostprijscalculatie.

Wat als de inkoopprijs van een bepaald frisdrank hoger wordt of de aardappelen en bijhorende ingrediënten een prijsstijging ondergaan? Dit laatste is natuurlijk heel logisch door het hete weer. Welke invloed hebben de prijsstijgingen op jouw volume-producten? Vraag jezelf af of je behoefte hebt om het continu inzichtelijk te hebben en hiermee ook in control te zijn. Prijsstijgingen veranderen niet, maar jouw reactie hierop kan wel veranderen.

beeld van grafieken

Zelf de controle met calculatie

Ga niet alles calculeren wanneer je inzicht wilt, maar houd je focus op de meest verkochte artikelen. Oftewel je volume-artikelen en maak een top 20. Hierdoor krijg je snel inzichtelijk hoeveel marge je gaat inleveren én kun je de volume-artikelen onder controle krijgen. Kies een medewerker die geschikt is om de kostprijscalculatie te volgen. Zo kun jij je richten op andere taken.

Waar is mijn kostprijscalculatie?

Hoe krijg je dan een kostprijscalculatie en hoe krijg je de invloed van prijsstijgingen op de top 20 artikelen inzichtelijk? Dit hebben wij al voor je uitgezocht. Met onze tool e-margin heb je controle over de inkoop, receptuur, bereidingswijze en allergenen. Wanneer je te maken hebt met prijsstijgingen, dan kijk je naar je receptuur. De vraag is dan; kan ik een ingrediënt vervangen met een ander artikel? Vervolgens ben je met 1 druk op de knop weer back in business met je volume-artikel!

Hier vind je meer informatie over e-margin. Wil je e-margin proberen? Bel gerust: 0345 639 100