Consument moet betalen voor wegwerpplastic per 1 juli

Het is al een tijd geleden aangekondigd: een verbod op wegwerpplastic. Vanaf 1 juli 2023 gelden er nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en voedselverpakking. Deze wegwerpverpakkingen mogen straks niet meer gratis worden meegegeven.

Consumenten moeten voortaan gaan betalen voor bijvoorbeeld een frietbakje waarin plastic zit verwerkt, zoals al langer geldt voor plastic tasjes. Wegwerpverpakkingen die helemaal plasticvrij zijn, zoals papieren bekers, mag je de consument nog wel gratis meegeven.  

Afhaal en bezorging

Gratis plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen meegeven aan je consumenten mag vanaf juli 2023 dus niet meer. Het gaat hierbij om afhaal en bezorging. Vanaf 2024 mag je ook geen plastic wegwerpverpakkingen meer gebruiken voor eten en drinken dat de consument ter plekke nuttigt.


Daarnaast wordt het verplicht om ‘herbruikbare’ bekers en -voedselverpakkingen aan te bieden of de consument de mogelijkheid te bieden om zijn eigen verpakking mee te nemen.  

Plastic verpakking doorberekenen

Blijf je gebruik maken van wegwerpplastic? Dan moet de consument daar apart voor betalen. Het bedrag bepaal je als ondernemer zelf. Vanuit het kabinet is er wel een richtlijn: € 0,25 voor een beker, € 0,50 voor een maaltijd en € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld sauzen.


Weten of je aan de regelgeving voldoet? Check hier je persoonlijk advies!

Btw-tarief

Over de verkoop van Single Use Plastics (SUP's) moet btw worden betaald. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Voor de verpakking geldt nu hetzelfde btw-tarief als voor het product in de verpakking.


Bron: Belastingdienst

SUP (Single Use Plastics) doorvoeren in je assortiment

NTF kan zich voorstellen dat deze wetgeving wat werk vanuit jullie als ondernemer vereist en wij willen het jullie daarom zo makkelijk mogelijk maken.


Mocht je toch gebruik blijven maken van wegwerpplastic, kan je de SUP prijzen zelf doorvoeren in je assortiment via mijn.ntf.nl. Hiervoor hebben wij een handleiding ontwikkelt. Kom je er zelf echt niet uit? Stuur dan een mailtje naar info@ntf.nl en wij kijken graag met je mee.  

Download de handleiding

Contact