Smakelijke stijging: Cafetaria’s t/m april 2024 op 2,5%

Terwijl april een kleine dip laat zien in de cafetaria-industrie, blijft de groei van de eerste vier maanden van het jaar een smakelijke prestatie vertonen. Met een daling van 2,4% ten opzichte van vorig jaar lijkt het misschien een kleine terugslag, maar de cijfers vertellen een opbeurend verhaal. De eerste vier maanden van 2024 hebben een constante stijging van 2,5% laten zien in vergelijking met dezelfde periode in 2023.

Opmerkelijk is dat de traditionele verkopen vanuit de cafetaria zelfs een daling van 4% laten zien, terwijl online verkopen nog steeds groeit met een stijging van 2,1% deze maand. Over de periode januari tot en met april blijft de omzetontwikkeling vanuit de counter stijgen met 0,7%, terwijl online verkoop een opmerkelijke groei van 7,2% laat zien.

Het percentage van de totale verkoop dat nu online wordt gegenereerd, is in april iets gedaald ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar en staat nu op 27,2%, hoewel het nog steeds aanzienlijk hoog is. Deze verschuivingen illustreren de voortdurende dynamiek van de sector en benadrukken de noodzaak voor cafetaria's om zich aan te passen aan veranderende consumententrends.  

Snacks leveren in positie in

Bij het analyseren van individuele producten valt op dat de groei van snacks varieert. De frikandel laat bijvoorbeeld een lichte daling zien van -4,3%, terwijl de hamburger een bescheiden groei van +0,1% registreert en de kroket een lichte afname van -0,6% noteert. Opmerkelijk is echter dat de bitterbal en de minisnacks opvallend positief presteren, met een stijging van +3,1%. Deze bevindingen zijn gebaseerd op gegevens van januari tot en met april van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.


Het gebied van dranken vertoont ook interessante trends. De groei van frisdrank, inclusief vruchtensap en mineraalwater, valt op met een indrukwekkende stijging van +7%, wat relatief hoog is. Deze groei compenseert grotendeels de daling in de verkoop van shakes. Bovendien blijven warme dranken ook goed presteren, waardoor de sector een gevarieerd scala aan keuzes biedt voor consumenten.  

Vooral prijzen fris en friet stijgen

De prijsbewegingen binnen de cafetaria-industrie blijven een aandachtspunt, vooral als we kijken naar de evolutie van de frietprijzen, die nog steeds hoog blijven met een stijging van ruim boven de 10%. Cola volgt deze trend op de voet en nadert ook de 10%. In vergelijking hiermee zijn de prijzen van frikandellen en hamburgers veel gematigder gestegen, respectievelijk met 5% en 3%. Deze verschillen dragen bij aan het verklaren van het verschil in omzetgroei tussen verschillende producten.

Analyse data NTF

Per maand worden alle transacties van het horecaplatform van NTF voor online bestellen, afrekenen en data gestuurd management, op productniveau in omzet, stuks en volume geanalyseerd door Rien de Koning van More2Market voor een constante groep van cafetaria’s. Het gaat daarbij om de verkopen van januari 2022 tot en met maart 2024.


De komende maanden blijft More2Market de omzetontwikkeling volgen en specifieke onderwerpen verder uitdiepen. Specifieke vragen per regio of over een productgroep zijn te richten aan rien@more2market.nl.


Bron: More2Market

Contact