In het NTF webinar ging Arno Raus (NTF) het gesprek aan met expert Miranda Klomp. Miranda heeft niet alleen zelf ervaring als horecaondernemer, maar zij voert ook keukenscans uit. Ze draait mee bij horecabedrijven om te kijken waar er verbeteringen mogelijk zijn, en meer rendement mogelijk is.

Het juiste team, én zelf in controle
Miranda: “Zeker in een krappe markt, wat we afgelopen tijd zagen, kreeg het team ruimte. Bijvoorbeeld een chef-kok, die is super goed in het creatief koken en het opstellen de recepten. Maar houd als ondernemer je blauwdruk in de gaten. Blijf betrokken bij alles wat er speelt. Maak samen afspraken, zodat de kaders helder zijn, van het concept wat jij wilt beheersen. Zo doe je het samen:
- Klopt de calculatie?
- Is er een receptenmap?
- Zijn bereidingen netjes beschreven om een constante kwaliteit te borgen?
Zo kan je namelijk je team snel uitbreiden met mensen die wel enthousiast zijn, maar wellicht geen volleerd kok. Dan kan je wel uitbreiden, en blijft je kwaliteit constant.”
Slimme planning
Miranda en Arno hebben gesproken over het totale team binnen een restaurant. Hoe zet je nu de mensen slim in? Miranda vergelijkt het met een voetbalteam.
“Je hebt iedereen nodig. Een spits, je hebt de achterhoede nodig. Dus in een team heb je ook de juiste mensen op de juiste tijden nodig.”
- De chef kok heb je nodig voor de denkwijze, een deel van de inkoop, naar hoe komt het concept tot stand.
- Maar dezelfde chef kok hoeft niet én mise-en-place of lunch & diner te draaien.
- Want als alles goed staat, dan ontstaat er ruimte.
De mise-en-place is het belangrijkst. Is dat goed voorbereid, dan gaat die lunch of diner als vanzelf door. Miranda’s gouden tips hiervoor?
- Laat mensen eerder beginnen die alleen mise-en-place maken.
- Het team dat de lunch & het diner doorgeeft krijgt dan rust en focus, plus: je zult merken dat je daar dan minder mensen nodig hebt of tijd anders kunt inzetten.
Bekijk het volledige webinar terug:
De winst van documenteren
Miranda legt uit wat je eraan hebt als je het vastlegt in een systeem.
“Niet alleen levert het euro’s op. Dat is leuk voor de ondernemer, maar de chef-kok zal daar niet veel van merken.
Maar tijdsbesparing en rust creëren, daar zit de winst. Waarom zou je elke dag dezelfde arbeid leveren, als je dit kunt digitaliseren?
En juist nu: hier kunt u nu de tijd voor maken. Eenmalig de tijd erin stoppen, en je profiteert er eindeloos van.”
Starten met een slim systeem voor Planning & Controle?
Kijk op ntf.nl/roosteren om te kijken hoe u zelf inzicht kunt krijgen in uw omzetcijfers, prognoses kunt maken & uw personeelsplanning nog slimmer kunt maken.
Of laat uw gegevens hieronder achter, en wij bellen binnen een paar uur terug!
Meer lezen over (personeel) plannen & inzicht? Lees onze nieuwste blogs


