Bezorgen & online bestellenNieuws

Bezorgen of dichtblijven: dit is de financiële afweging die je moet maken!

By april 2, 2020No Comments

Bezorgen of dichtblijven

dit is de financiële afweging die je moet maken!

Ga je starten met het bezorgen (en eventueel afhalen) óf kies je voor de volle subsidie en werktijdverkorting? In dit bericht lees je welke financiële afweging ondernemers moeten maken tijdens de Coronacrisis.

onze missie

innoveren en ontzorgen

Welke horeca ondernemers zijn goedkoper uit in tijden van de Coronacrisis?

De horeca ondernemers die niets doen en de volle N.O.W. subsidie pakken? Of ondernemers die starten met een bezorg activiteit en niet de volle N.O.W. subsidie pakken? (N.O.W.= werktijdverkorting)

Wat is het probleem?

Wij spreken bij NTF veel horeca ondernemers die twijfelen aan de keuze om 100% te sluiten met de N.O.W. regeling of doorgaan met bezorg- en afhaalactiviteiten en een kleinere subsidie van de N.O.W. regeling.

Deze crisis kost sowieso geld

maar wat is de meest voordelige optie?

Iedereen moet die keuze voor zichzelf maken en laten doorrekenen door zijn of haar eigen fiscalist. We hebben in dit bericht een praktijkvoorbeeld van een bestaande klant inzichtelijk gemaakt. Wij hebben deze voorbeeldberekening gebaseerd op de informatie over de N.O.W. van de KvK. Een handige pagina met duidelijke informatie.

De normale situatie

De cijfers per week (van nog voor de Corona Crisis):

  • omzet € 12.500,-
  • inkoop € 3.750,- (30% vd omzet)
  • lonen € 3.625,-
  • vaste kosten € 3.680,-

KEUZE A:

nu niets doen en de volle N.O.W. subsidie pakken

Omzet€ 0,-
Inkoop€ 0,--/-(30% van de omzet)
Loonkosten€ 3.625,--/-
N.O.W. subsidie€ 3.262,50+(90% van de loonkosten)
Vaste kosten€ 3.680,--/-
Verlies per week-/- € 4.042,50

KEUZE B:

Ondernemen: het starten een bezorg- of afhaalservice (met een deel van het team)

Omzet€ 6.250,-
Inkoop€ 1.875,--/-(30% van de omzet)
Loonkosten€ 3.625,--/-
N.O.W. subsidie€ 1.631,25+(45% van de loonkosten)
Vaste kosten€ 3.680,--/-
Verlies per week-/- € 1.298,75

Conclusie

per week verliest deze onderneming € 2.743,75 minder als ze gaan starten met bezorgen en/of afhalen! Over een periode van 9 weken is de besparing maar liefst € 24.693,75

Dit praktijkvoorbeeld gaat over een specifieke onderneming en de inhoud kan in elke andere horeca onderneming uiteraard afwijken. Uiteindelijk moet je deze beslissing natuurlijk zelf maken met behulp van je fiscalist of adviseur. NTF kan je helpen met het opzetten van je bezorg- en eventueel afhaaldienst. Check ntf.nl/bezorgen en meld je aan.

Hoe groot je omzetdaling in procenten is, voor dat percentage van je loonkosten mag je een subsidie aanvragen. Dus 100% omzetdaling betekent dat je 100% van je loonkosten aanvraagt. Je krijgt 90% van het percentage dat je aanvraagt. Dus:

  • als 100% van de omzet wegvalt, is de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever
  • als 50% van de omzet wegvalt, is de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever
  • als 25% van de omzet wegvalt, is de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgever

Maar ons advies is, wat je ook kiest, keuze A of B, betrek jouw accountant of fiscalist in de aanvraag.

Vandaag nog starten?