Skip to main content
Bezorgen & online bestellen

Keuken zonder tafels? Dark Kitchens

By april 12, 2021No Comments

Ben jij een horecaondernemer? En heb jij wel eens nagedacht over een dark kitchen? Een restaurant zonder fysieke locatie, er is alleen een keuken en een bezorgservice. Het is zogezegd een online webshop voor maaltijden.

Waarom zou je zoiets willen?

Een dark kitchen heeft vele voordelen voor een ondernemer, je hoeft geen geld uit te geven aan een mooi stijlvol pand. Om omzet te maken is geen drukke locatie in de binnenstad nodig. Je kunt hiervoor een pand gebruiken op een goedkope locatie buiten het centrum, zo bespaar je de meeste kosten.

Hoe werkt het?

Je kunt in een dark kitchen meerdere restaurants runnen, er kunnen pizza’s gemaakt worden maar ook sushi. Doordat je zo flexibel kunt zijn op de maaltijden die je bereid, kun je goed inspelen om trends en ervaringen van mensen. Krijg je minder goede recensies? Dan schrap je de desbetreffende maaltijd en vervang je die voor iets nieuws.

Waar moet je op letten?

Door het gebruik van zo’n dark kitchen kan er wel verwarring ontstaan op het gebied van administratie. Het is uitermate belangrijk een goed overzicht te hebben zodat er een grip op de bestellingen is. Een goede backoffice en verwerking administratief is dus belangrijk.

Een succesvolle keuken

Om als dark kitchen winst te maken is het essentieel om de inkoop-, arbeids- en huurkosten zo laag mogelijk te houden. Dit komt omdat dark kitchens die gebruik maken van een bezorgingservice veel minder winstgevend zijn. Zo quote de CEO van Domino’s over de bezorgingsservices, “De klant gaat op een gegeven moment beseffen dat zijn maaltijd van 15 euro eigenlijk maar 12 euro waard is”. Daarom is een oplossing waarbij je zelf de controle neemt over de orders en bezorging, zoals met e-food en e-delivery van NTF, een goed alternatief voor deze hoge fee’s.

Hoe automatiseer je slim een Dark Kitchen?

Het begint allemaal bij het ontvangen van de bestellingen en de bezorging ervan, hierop moet bespaard worden en dat is alleen mogelijk als alles vlekkeloos geregeld is. Verder zijn er nog andere dingen waar je op kunt besparen. Zoals het aanbod, uit ervaringen van andere dark kitchens is gebleken dat een groot menu geen zin heeft. Voorraad is doodliggend kapitaal, in de keuken én in de webshop. Beperk je tot je succesgerechten die makkelijk te bezorgen zijn.

Meer tips over het runnen van een rendabele bezorgkeuken? Download de gratis tipgids via de button hieronder.

Product verbergen in e-food

| Bezorgen & online bestellen | No Comments
Heeft u producten die u een bepaalde tijd of dag niet wilt verkopen? Denk bijvoorbeeld aan een lunchkaart en een dinerkaart of een product die…
PET flesje met statiegeld

Statiegeld op PET-flesjes

| Horeca Automatisering | No Comments
Per 1 juli 2021 wordt het statiegeldsysteem voor plastic flesjes met een inhoud van minder dan 1 liter ingevoerd. Dit zal voor veranderingen zorgen in…

Terrastips

| Horeca Automatisering, Personeelsplanning | No Comments
De terrassen mogen weer open, echter is dit wel onder strenge regels. Hoe houd je dat efficiënt en ook nog leuk voor je team &…