Personeelsplanning

Oplossingen voor het personeelstekort in de horeca

By oktober 29, 2018 januari 4th, 2019 No Comments

Er is een groot te kort aan personeel in de horeca. Door de drukte van alledag lukt het je waarschijnlijk niet altijd om hier een oplossing voor te vinden. Het probleem blijft en voor je het weet heb je een groot personeelstekort én belast je jouw huidige medewerkers met extra werkdruk. Hoe kun je het personeelstekort snel oplossen?

  1. Maak gebruik van nieuwe doelgroepen; beetje vreemd maar denk bijvoorbeeld eens aan huisvrouwen. Vaak zijn dit mensen die ruimte hebben voor een bijbaantje. Denk out of the box. Welke doelgroep kan wat betekenen voor jouw bedrijf?
  2. Ga slimmer inplannen. Maak gebruik van de beschikbaarheid van mensen op korte en lange termijn. Zorg dat je voor jezelf ruim op tijd inzichtelijk hebt wanneer en tot wanneer je medewerker beschikbaar is. Dan kun je daar op anticiperen. Wanneer je weet dat een medewerker na een bepaalde tijd wil stoppen met werken, kun je tijdig vervanging regelen [denk aan verhuizing of afronding studie]. In onze module Planning & Control krijg je hier vervolgens een reminder van en ben je altijd het personeelstekort voor.
  3. Wanneer je restauranthouder bent, kun je meer gaan werken met halffabricaten. Op deze manier heb je minder specialisten nodig en kun je naast koks, ook andere doelgroepen in de keuken inplannen. Daarnaast scheelt het ook tijd en kun je met halffabricaten snel heel veel verschillende gerechten maken. Er zijn al grossiers die met je meedenken en veel halffabricaten voor je bedacht hebben.
  4. Maak gebruik van een bestelzuil. Waarom een medewerker achter de kassa inplannen, als de gast bij een bestelzuil kan bestellen. Het bestelproces wordt vereenvoudigd en je hoeft minder personeelsuren in te zetten. Zoals we in een eerder blog bespraken, gaat de gemiddelde besteding ook nog eens omhoog.
  5. Reguleer het aantal online orders per uur naar wat de huidige bezetting aankan. Zie ook deze blog.
  6. Wees onderscheidend in het werven van personeel. Wat maakt het aantrekkelijk om in jouw bedrijf en team te werken?

We hopen dat je wat aan deze tips hebt! We denken graag met je mee. Zo organiseren we ook bijeenkomsten waar je kunt sparren met collega’s. Dus schroom niet om ons te bellen of te mailen.

Neem contact met ons op