Skip to main content
Horeca AutomatiseringHoreca management toolsPersoneelsplanning

Met fingerprint voldoen aan AVG

By december 23, 2019april 25th, 2022No Comments

Voldoet u aan AVG met vingerscansoftware?

Alle fingerprint-readers bij HEMA zijn teruggeroepen. De winkelketen besloot de uitrol van vingerscanners op hun kassa’s stop te zetten, door een eerdere uitspraak van de rechter.

De rechtbank oordeelde in augustus dat een werkgever zijn personeel niet zomaar mag vragen een vingerafdruk af te staan. De beslissing werd uitgesproken nadat schoenenzaak Manfield de rechter samen met een van zijn medewerkers om duidelijkheid vroeg.

U mag de software wel gebruiken, maar het is belangrijk dat u een aantal zaken goed op orde heeft en dit laat controleren door een arbeidsrecht deskundige. Daarom leggen wij in deze blog uit waar u op moet letten.

Datafox kloksysteem

Fingerprint gebruiken én voldoen aan AVG

Het is zeker mogelijk om de vingerscan te gebruiken als middel om bijvoorbeeld aan te melden bij de kassa, of in te klokken via een systeem als Datafox.

Er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden als ondernemer:

 • Zet op papier voor uw medewerkers waarom u dit wilt gebruiken: U zult voor de AVG moeten kunnen verklaren waarom u deze software wilt gebruiken.  Hierin neemt u op:
  – De argumentatie waarom biometrische gegevensverwerking noodzakelijk is;
  – Hoe de privacy van de gebruikers is gewaarborgd;
  – Gedetailleerd uitleggen waarom alternatieven niet even goed zijn (zoals verminderde snelheid in het proces, etc).
 • Zorg voor een duidelijke uitleg: onbekend maakt onbemind. Leg het niet uw medewerkers op om hun vingerafdruk achter te laten, maar leg het uit. Geef de voordelen aan: snelheid en gebruiksgemak, niet elkaars code kunnen gebruiken, etc. Ga het gesprek aan! Leg het uit in een teamoverleg.
 • Leg de keuze bij uw medewerker: ga in een één op één gesprek met uw medewerkers in op de gewenste werkwijze. Vraag om toestemming om de vingerscan software te gaan gebruiken voor die medewerker. Het is verstandig om de toestemming op papier te zetten en te laten ondertekenen door de medewerker, zodat u dit in het personeelsdossier kunt bewaren.
 • Bied een alternatief: indien uw medewerker geen vingerscan wil afgeven, dan is het belangrijk dat er een alternatief geboden wordt. Dit kan zijn door het gebruik van een code of een pasje.
 • Controleer de afspraken: Laat de afspraken controleren en toetsen door een arbeidsrecht deskundige. Het zou kunnen zijn dat in specifieke situaties het alsnog niet mogelijk is om de vingerscan software te gebruiken.

Interesse in fingerprint-herkenning?

Meer weten over werken met vingerscansoftware op uw kassa? Of heeft u interesse in onze nieuwe koppeling met Datafox, voor personeelsregistratie? Laat een bericht achter, en wij nemen contact met u op!

Neem contact op