Horeca Automatisering

Ben jij klaar voor de btw-verhoging?

By september 17, 2018 januari 4th, 2019 No Comments

Met de komende btw-verhoging ontkom je er niet aan om eens goed naar je prijzen te kijken. Vandaag op Prinsjesdag gaat blijken of de de btw per 1-1-2019 omhoog van 6% naar 9%. Het is nog niet helemaal zeker. Wel geeft het kabinet aan dat iedereen zich moet voorbereiden. Hoe voer je de verhoging door in de prijs voor de consument?

Het is logisch dat deze maatregel wat stof doet opwaaien. Je wilt immers geen klanten verliezen door deze btw-verhoging. We beseffen ons dat de tijd vliegt en 2019 al snel dichterbij komt. Daarom hebben we een aantal relevante zaken op een rij gezet. Zo zie je snel wat jij kunt doen om de btw-aanpassing om te zetten in nieuwe mogelijkheden qua prijzen en receptuur.

beeld van rekenmachine

Bepaal je nieuwe prijzen

In eerste instantie lijkt het makkelijk. Je maakt immers de prijzen 3% hoger. Alleen blijkt vaak dat je dan rare verhoudingen krijgt. Daarom hebben wij een aantal tips:

  • Verhoog alle prijzen met 7% en kijk wat het effect is. Welke nieuwe prijzen zijn commercieel haalbaar? Per product kijk je wat wel of niet kan. Soms is de nieuwe prijs commercieel niet haalbaar. Bij het ene product rond je de prijs af naar beneden en bij het andere naar boven.
  • Je kunt ook opnieuw de recepturen calculeren. Misschien dat het verbruik naar beneden kan of nog belangrijker: Bekijk of er artikelen vervangen kunnen worden door simpele halffabricaten. En kijk hoe je de producten op zo’n manier kunt presenteren dat de consument nog steeds waar voor z’n geld krijgt. De meeste winst behaal je op het verminderen van de arbeidskosten en dus niet op de inkoopprijs!

Wanneer de prijzen ophogen?

Wanneer is het voor jou een goede tijd om de prijzen op te hogen? Nu meteen of doe je dit eind van 2018? Bepaal zelf wat een slim moment is voor jouw bedrijf. Het is sowieso verstandig om een plan te maken. Immers december is een drukke maand, daarom is het handig om vóór die drukte de prijsaanpassingen te regelen. Hier een aantal zaken die behulpzaam kunnen zijn:

  • Bedenk wanneer je de prijsaanpassingen gaat doen, wie het gaat doen en hoe je het gaat doen.
  • Pas je administratie aan. Neem contact op met de accountant en/of boekhoudpakket en vraag hoe de btw-aanpassing gaat verlopen en wat jij er nu voor moet doen.
  • Neem contact op met je kassaleverancier en vraag naar de mogelijkheden. NTF ontwikkelt op dit moment een btw-hulptool waarmee je eenvoudig de prijs kunt ophogen.

We hopen dat je met deze informatie de btw-verhoging met vertrouwen tegemoet gaat! Kijk voor de meest relevante informatie omtrent de btw verhoging op de speciale btw informatiepagina.